Pareiza akustisko klavieru mitruma un temperatūras uzturēšana

Akustiskās klavieres ir mūzikas instruments, kas sastāv no aptuveni 70-80% koka detaļām. Lai klavieres saglabātu vienmērīgu toni, skanējumu un ilgmūžību, ir nepieciešams pievērst uzmanību gaisa mitrumam un temperatūrai, kur klavieres tiek uzturētas. Pārāk straujas klimata izmaiņas ilgtermiņā var radīt krasus bojājumus, kā skaņošanas un regulēšanas problēmas. Tādu materiālu izmantošana, kā koks, filcs, āda un audums veido klavieres par delikātu instrumentu.

 

Kā mitrums ietekmē klavieres.

Filcs, āda, audums un pati nozīmīgākā sastāvdaļa koks, tiek izmantots, lai veidotu klavieru mehānismu. Šīs daļas ietekmējas no apkārtējiem apstākļiem un pārāk liels mitrums var radīt problēmas āmuriņu darbībā radot neskaidru toni, rūsu metāla detaļās un neparedzamu klaviatūras darbību.

 

Kā aizsargāt akustiskās klavieres no pārāk liela mitruma.

Jūsu lokālais klavieru dīleris vienmēr var sniegt labākos risinājumus jūsu klimata apstākļiem. Lietainās un mākoņainās dienās mēs iesakām neturēt vaļā logus klavieru telpā. Klavieru augšējo vāku ir jāaizver ciet katru reizi, kad pabeidzat spēlēt.
Klavieru pārvalks - klavieru pārvalks absorbē mitrumu mitrās un lietainās dienās un jānoņem no klavierēm dienās, kad ir skaidras debesis un vidējs vai zems mitrums.

 

Pievērsiet papildus uzmanību, ja dzīvojat vietās, kuras ir aprakstītas zemāk;

  • Jaunā betona mājā ne vecāka par 1-2 gadiem.
  • Ielejās vai vietās pie kalniem, kur var būt vājš žūšanas process.
  • Tuvumā jūras krastiem vai lietainos, mitros reģionos.
  • Telpās ar regulāru caurvēju vai tumšās un drēgnās vietās.

 

Kā aizsargāt akustiskās klavieres no pārāk liela sausuma.

Pārāk sauss gaiss ir vēl lielāka problēma kā pārāk liels mitrums. Īpaši vietās, kur sildīšanas vai dzesēšanas iekārtas tiek izmantotas, lai veidotu mākslīgu klimatu. Gaisam paliekot sausam, koka un filca komponentes var sarauties. Īpaši ekstrēmos apstākļos vai ilgstoši sausā gaisā rezonātora dēlis, savienojuma vietas un citas laminētās daļas var atdalīties viena no otras. Labākais variants, ko mēs iesakām, ir turēt gaisa mitrinātāju telpā, kur atrodās klavieres. Jūs varat novietot zaļos augus klavieru telpā, kas var nedaudz palīdzēt stabilizēt gaisa mitrumu, bet nekādā gadījumā augus nevar aizvietot ar gaisa mitrinātāju. Novietojot augus klavieru telpā, novietojiet tā, lai spēlējot klavieres augi neradītu papildus trokšņus vai vibrācijas.

 

Izvairīties no pēkšņām temperatūras maiņām.

Kad auksta istaba tiek uzsildīta, mitrums kondensējas un paliek uz klavieru stīgām un citām daļām radot rūsu. Filca daļas absorbēs mitrumu radot neskaidru toni un skaņu. Esiet uzmanīgi, kad pārvietojiet klavieres no sausas uz mitru vietu vai otrādi.

 

Izvairīties no logiem un karstuma.

Turiet klaviers tālāk no siltuma avotiem, kā radiatori un sildītāji. Pārbaudiet, lai nav tieša karstā gaisa plūsma uz klavierēm. Karstais gaiss var bojāt korpusu un iekšējās daļas. Mēs iesakām turēt klavieru telpas temperatūru ap 19-22°C un gaisa mitrumu no 45% līdz 60%. Esiet uzmanīgi un rīkojaties, ja gaisa mitrums nokrīt zem 40% vai uzkāpj virs 70%. Pirmais solis, lai pārbaudītu telpas mitrumu un temperatūru, ir iegādāties gaisa mitruma mērītāju jeb hidrometru. Parasti hidrometrus var iegādātes ar iebūvētu temperatūras mērītāju, lai jums nav jāpērk divas elektroniskās ierīces. Novietojiet hidrometru tuvu klavierēm un jūs vienmēr zināsies, kas jūsu klavierēm ir nepieciešams.

 

Tabula ar gaisa mitruma un temperatūras standartiem, kas būtu vispiemērotākie akustiskajām klavierēm.

Gaisa mitrums (%) Temperatūra (°C)
38-55% 10°C
40-56% 15°C
40-58% 20°C
40-60% 25°C
40-62% 30°C

 

Ja jūsu klavieru telpā ir konstantas problēmas ar gaisa mitrumu un temperatūru, mēs iesakām izmantot šīs tehnoloģijas, kas palīdzēs stabilizēt telpas klimatiskos apstākļus.

  • Hidrometrs - elektroniska ierīce, kas palīdzēs noteikt telpas mitrumu un temperatūru. Mēs ieteiktu visiem akustisko klavieru īpašniekiem hidrometru, lai vienmēr jūs būtu informēts par izmaiņām.
  • Ja jums ir pārāk sauss gaiss (Latvijas apstākļos viss apkures periods), mēs iesakām iegādāties gaisa mitrinātāju. Pēc mūsu pieredzes, vislabākie gaisa mitrinātāji ir tie, kas spēj ūdeni sašķelt atomu molekulās, jeb aukstā iztvaikošana. Aukstā iztvaikošana ir tāds pats process, kas notiek dabā, kad ūdens iztvaiko. Parastie gaisa mitrinātāji var radīt kaļķa nogūlsnes un kondensēties visā telpā radot nedabisku mitrumu, ieskaitot klavieres. Mūsu prakse liecina, ka Venta gaisa mitrinātāji ir viens no labākajiem un kvalitatīvākajiem, kas ir pieejami tirgū par saprātīgu cenu.
  • Ja gaiss ir parāk mitrs, ir jāizmanto gaisa sausinātājs.
  • Ja jūs nevarat nokontrolēt gaisa mitrumu telpā ar gaisa mitrinātāju vai sausinātāju, pēdējā iespēja ir klavieru klimata kontroles sistēma, kas tiek instalēta klavierēs. Šo procesu veic specializēts meistars pēc individuāla pieprasījuma.

 

Ja jūs joprojām neesat droši, kas vislabāk būtu piemērots jūsu apstākļiem, sazinaties ar mums vai vietējiem klavieru dīleriem, kas vislabāk pārzinās risinājumus jūsu klimatam.

 

Mūzikas Centrs piedāvājums klavieru mitrinātājiem, klimata kontroles sistēmām un hidrometriem.